Kategorier
Uncategorized

Hur länge ska man koka ägg?

Att koka det perfekta ägget är nödvändigt för den perfekta frukosten och det lättaste är att du håller koll med en timer. Låt vattnet koka upp och lägg därefter i äggen för undvika att de spricker.

Dessutom så värms olika spisar upp olika snabbt så därför är det olika tider som gäller. Det är bättre att vänta tills dess att vattnet kokar innan du försiktigt lägger ner äggen med hjälp av en sked eller liknande. Storleken på ägget har viss inverkan på hur länge det ska koka, men generellt så går det att säga att för ett medelstort ägg så ska du koka:

5 minuter för löskokt
6 minuter för mjukkokt
8 minuter för hårdkokt

Om ägget är större så får du lägga till ungefär en minut och detsamma om ägget är av modell mindre. Då får du dra av en minut.

Ett nyttigt livsmedel

Ägg är ett av våra viktigaste livsmedel. Få livsmedel innehåller så många nyttigheter som ett ägg. Ägg är speciellt nyttiga för att de innehåller en stor mängd protein vilket är extra bra för att bygga muskler. Så om du tränar och vill bli starkare så borde ägg vare en självklar del av din kost.

Ägget är även fyllt av mineraler, vitaminer och bra fetter. Det enda som saknas i ägget är kolhydrater. Annars är det ett komplett livsmedel. Hela ägget är bra och varken äggulan eller äggvitan är nyttigare än det andra. De kompletterar varandra bra så ät hela ägget och du kommer få i dig mycket av det du behöver. Det finns inga kända risker med att äta för mycket ägg.

Många olika sätt att äta ägget på

Varför ägg är så populärt i nästan alla kulturer finns det inget enhälligt svar på men flera olika faktorer bidrar. Dels för att det som beskrivet ovan är nyttigt men också för att det är relativt billigt. Speciellt om du har egna höns då du antagligen kommer att få mer ägg än du klarar av att äta upp. En höna lägger i genomsnitt mellan 150 och 200 ägg om året så det behövs inte så många för att klara hushållets behov hos en medelstor familj. Det finns så många sätt att tillaga ägg på och därför passar det i stort sett i alla världens kök.

Det vanliga kokade ägget är essentiellt för många på frukostbordet. Jag hade inte klarat mig utan det. Det eller att steka ägg på frukostbrödet ger en god start på dagen. Även på finare restauranger används ägg i stor skala i gratänger, pocherat eller i olika bakverk. Ägg finns överallt och i massvis av saker som vi inte tänker på.

Svårt att pilla av skalet

Vi har alla varit med om att efter att vi har kokat vårt ägg så är det svårt att pilla bort skalet. Det känns som att halva ägget fastnar i skalet och kvar blir bara en bråkdel av ägget. Det är faktiskt ett tecken på att ägget är väldigt färskt. Ju färskare det är ju svårare blir det att skala efter att det är kokat. Att äta ett gammalt ägg är dock svårt och de klarar sig i flera månader i kylskåpet.

Om ägget är gammalt så kommer du att känna det på lukten när du knäcker det. Det kan jag lova dig. Ett säkert sätt för att kolla ifall ditt är gammalt är att lägga det i vatten. Flyter det upp till ytan så är det gammalt. Om det sjunker så är det ätbart. Skulle det stanna någonstans i mitten så går det fortfarande att äta men bör ätas så snart som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *