Hur länge ska broccoli koka?

Broccoli är en av våra nyttigaste grönsaker och det går fort att tillaga det. Du behöver endast koka upp vatten, hälla i lite salt och koka i ungefär 2 minuter under lock.

Efter det är din broccoli klar för att ätas. Häll av vattnet i ett durkslag så kan du lägga dem direkt på tallriken. Kanske tillsammans med en annan sallad eller bara så som den är.

En otrolig grönsak

Broccoli innehåller så mycket nyttiga saker att det är svårt att räkna upp alla. Dessutom är den ju så god.

Till att börja med så innehåller den en exceptionellt hög del vitamin K som hjälper till att ge dig starka ben. Tillsammans med kalcium som också finns i broccoli så bidrar denna grönsak till minskad risk för benskörhet.

Dessutom innehåller broccoli mycket vitamin C som hjälper till att stärka immunsystemet och ge starkare tänder. Många fler hälsoaspekter går att finna hos broccoli. Vissa studier visar på att broccoli hjälper minnet och hjärnan att fungera längre upp i åldern och att broccoli även kan hjälpa till att sänka blodsockret. Det gör det till en ypperlig grönsak för diabetiker.

Historien i Sverige

Det kan vara svårt att spåra historien av grönsaker men det är fastslaget att romare och greker åt broccoli så tidigt som för 2000 år sedan. Det finns vissa rön som hävdar att den odlades i Sverige under vikingatiden och att vikingarna åt broccoli men inga hårda bevis finns.

Det var i stället i slutet av 1950-talet som broccoli började bli en populär gröda då den importerades från USA som mycket annat i vår kultur. Det är ganska enkelt att odla broccoli även på våra breddgrader. Den behöver bara en hel del vatten och värme men kan odlas i nästan hela landet.

Att odla Broccoli

Vill du odla broccoli så är det en god idé att plantera föret inomhus i april eller maj beroende på var du bor någonstans. När det sedan har blivit varmare ute och det inte är någon som helst risk för frost så kan du plantera ut din planta. Tänk på att den blir ganska stor och behöver som sagt en hel del vatten och värme.

Broccoli tycker inte om att torka ut. Det är en del av kålfamiljen vilket gör att i stort sett hela plantan är ätlig. Det ser man inte i butiken men broccoli får stora blad vilka påminner om all annan slags kål och dessa blad är nästan lika goda att ha i matlagning som själva plantan.

Det största bekymret med att odla broccoli är dock skadeinsekter som gärna lägger larver i plantan och gör att det blir missväxt. Till exempel vitfjäril eller kålfjäril. Det finns produkter som kan hjälpa till att skydda plantan mot detta.

Tips när du ska frysa in broccoli

Om du odlar broccoli och får för mycket över så går den utmärkt att frysa in. Då är det bästa att du förväller den lite innan. Förvälla betyder att du kokar den hastigt. Glöm inte att skaka bort allt vatten från broccolin innan du lägger in den i frysen. Iskristallerna som annars bildas är inte bra för grönsaken.

Finns att hitta överallt

Broccoli finns att hitta i butik året runt. Det är bara under sommarhalvåret som det finns svensk broccoli dock. Annars är den oftast importerad från något av medelhavsländerna som Spanien där odling av broccoli går utmärkt hela året om. Det finns inget slut på vad broccoli kan användas till. Jag använder det som sallad, i gratänger men också i grytor och ibland friterad som snacks. Den är så nyttig och god att det är svårt att låta bli att alltid ha en hemma.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *