10 anledningar till varför fruktos är dåligt

Det är allmänt känt i Paleodiet-kretsar att socker, särskilt sockret fruktos, bör begränsas och att det kan orsaka en mängd problem som de som kategoriseras under paraplybegreppet metabolt syndrom. Till skillnad från andra stora ohälsosamma livsmedel och icke-livsmedel (spannmål, soja, vegetabiliska oljor) finns socker också i livsmedel som är naturliga och hälsosamma som frukt och grönsaker. Detta kan göra det svårt för oss att verkligen förstå farorna med att konsumera för mycket socker och påminnelser är ofta en bra idé.

Problemet kommer från den mängd socker som konsumeras i dagens kost. Vi har förmodligen aldrig tidigare i historien varit i kontakt med så mycket söt frukt, för att inte tala om fruktjuicer, läsk, sötningsmedel och godis. Om några av våra förfäder någonsin var i kontakt med stora mängder söt frukt var det säkert inte året runt.

I sackaros (bordssocker) och i söta frukter är den fraktion som är problematisk sockret fruktos. Den andra huvudfraktionen är glukos, som kan användas av alla våra celler som energi och som är det huvudsakliga bränslet för livet på jorden.

Eftersom glukos är det goda sockret, kan användas av alla våra celler för energi och är viktigt för vissa delar av våra kroppar, är de bästa källorna till naturliga kolhydrater stärkelserika grönsaker. Stärkelse är en komplex polymer av glukosmolekyler som bryts ner i vårt matsmältningssystem och absorberas som glukos. Stärkelserika grönsaker har tidigare demoniserats av Paleo-utövare, men vetenskapen har visat att stärkelserika grönsaker inte bara är hälsosamma i allmänhet, utan att de också har konsumerats under mycket lång tid redan av våra förfäder som en tät energikälla. Naturligtvis är många källor till stärkelse som spannmål och baljväxter mycket ohälsosamma och överkonsumtion av totala kolhydrater är också problematisk, särskilt för de redan metaboliskt utmanade.

Bordsocker och jordgubbarDet är dock bra att komma ihåg att fruktos, i små mängder, har funnits i vår kost under mycket lång tid som art och att vi vanligtvis hanterar små mängder mycket bra. Naturligtvis varierar mängden där fruktos blir giftigt och skadligt för alla beroende på en mängd faktorer, men en bra tumregel för de flesta friska människor ligger på cirka 50 gram fruktos per dag. Med tanke på att de flesta frukter består till hälften av glukos och till hälften av fruktos kan det bli problematiskt att konsumera över 100 gram socker från frukter varje dag.

Vi bör också komma ihåg att genom att eliminera de andra giftiga ämnena i vår kost, som spannmål och vegetabiliska oljor, blir våra kroppar förmodligen mer toleranta mot ett litet överskott av socker. Detta ska dock inte bli en ursäkt för att hänge sig åt stora mängder frukt och naturliga sötningsmedel, utan bara en påminnelse om att inte stressa över din kost om du upptäcker att du då och då äter större mängder socker från naturliga källor. Den verkliga skadan uppstår när vanan med mycket socker blir kronisk och upprepas dag efter dag.

Utan vidare debatt kommer här 10 skäl till varför överdriven konsumtion av sockret fruktos, oavsett om det kommer från äpplen eller majssirap med hög fruktos, är skadligt för vår hälsa:

10 skäl att begränsa fruktoskonsumtionen

    Fruktos kan endast metaboliseras av levern och kan inte användas som energi av kroppens celler. Den är därför inte bara helt värdelös för kroppen, utan är också ett gift i tillräckligt stora mängder eftersom leverns uppgift är att göra sig av med den, främst genom att omvandla den till fett och skicka det fettet till våra fettceller.

    Överskott av fruktos skadar levern och leder till insulinresistens i levern samt fettleversjukdom. Faktum är att fruktos har samma effekter på levern som alkohol (etanol), som redan är välkänt som ett levertoxin.

    Fruktos reagerar med proteiner och fleromättade fetter i våra kroppar 7 gånger mer än glukos. Denna reaktion skapar AGEs (advanced glycation end-products), som är föreningar som skapar oxidativa skador i våra celler och som i slutändan leder till eller bidrar till inflammation och en mängd kroniska sjukdomar.

    Fruktos ökar produktionen av urinsyra, som i överskott kan orsaka gikt, njursten och påskynda eller förvärra högt blodtryck.

    Medan de flesta av kroppens celler inte kan använda fruktos som energikälla kan bakterierna i tarmen göra det, och överskott av fruktos kan skapa obalans i tarmfloran, främja bakterieöverväxt och främja tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier.

    Delvis på grund av skadorna på levern orsakar ett kroniskt överskott av fruktos dyslipidemi, vilket innebär att dina blodfettmarkörer tenderar att ändra sig mot siffror som indikerar en risk för hjärtsjukdom.

    Fruktos orsakar snabbt leptinresistens. Leptin är ett hormon som styr aptiten och ämnesomsättningen för att upprätthålla en normalvikt. Leptinresistenta personer tenderar att ta på sig fett och bli överviktiga riktigt lätt.

    Överskott av fruktos kan i sig självt orsaka alla de problem som är förknippade med det metabola syndromet (diabetes, fetma, hjärtsjukdomar).

    Cancerceller trivs och förökar sig mycket bra med fruktos som energikälla.

    Överskott av fruktos påverkar också hjärnans funktion, särskilt när det gäller reglering av aptiten. Det har också visat sig att det försämrar minnet hos råttor.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *